Izet Skobalj

   
100 godina Bosnjaka Chicaga
 
   

 

 

 

TRADICIONALNI
11. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Jedanaesti, tradicionalni susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike, kako smo vas ranije obavijestili , održani su u Čikagu. Drnek bi i prodje. Mnogo bi prostora i vremena tražilo pisanje o svemu što bi, jer dogadjanja je bilo napretek.

Odlucili smo se da vam obavjestimo o onome sto ima doticaja sa Gackom i Gačanima.A oni su dali vidnog doprinosa i tri segmenta, organizacionom (onome sto se nikada ne vidi, a traži najvise truda), folkloru (gdje smo uvijek biuli prvi) i nogometu (ovdje bas i nismo, ali u yadnjih nekoliko godina palimo i žarimo).

U ovaj posudjeni raport sa sportskog polja, pogledajte i nekoliko fotosa.

 

13. juni 2006.
CHICAGO: KONGRES KUP

STOLAC, GACKO, NEVESINJE - POBJEDNICI KONGRES KUP-a

Sportski dio organizacije jedanaestih Susreta Bošnjaka održanih u Chikagu protekao je u dvodnevnom takmičenju gdje su ljubitelji najljepše sporedne aktivnosti mogli na jednom mjestu vidjeti i aktuelni kvalitet bosansko-hercegovačkog nogometa u dijaspori, zatim naše najmlađe generacije koje pored škole ne zapustaju ni sport, a i stari lokalni i oni malo veći bivši asovi imali su priliku da predstave ono davno naučeno kroz nogometne škole i takmišenja. Naravno, da malo veći stomaci i godine čine svoje, ali i u revijalnoj utakmici bivših nogometnih zvijezda osim pet golova mnogobrojni posjetioci mogli su naći istinskog oduška.
Ipak, ono što se pamti i piše - ovogodišnji pobjednik Kongres Kupa je ekipa Hercegovine koja je u finalnoj utakmici rezultatom 2:0 pobijedila favorizovane nogometaše Bosne i Hercegovine iz Saint Louisa. Mladići rođeni uglavnom na području Stoca, Gacka i Nevesinja po prvi put osvojili su najveće odličje sportskih susreta Bošnjaka.
Adis Trebović iz iste ekipe na svakoj utakmici bio je strijelac, tako da je sa devet postignutih golova daleko odmakao svojim konkurentima za trofej namijenjen najboljem strijelcu. Njegov saigrač Admir Ljeljak proglašen je za najboljeg nogometaša i to je valjda taj model kojeg su Hercegovci pored dobre discipline uspijeli održati do kraja. Ekipa Hercegovine je pobjednik, drugo mjesto pripalo je nogometašima iz Saint Louisa. Treće mjesto osvojila je ekipa BH Rođeni dok je četvrti polufinalista ekipa Bosne iz Chicaga. U našoj foto galeriji možete kompletirati dojmove sa ovog sportskog-jedanaestog Susreta Bošnjaka Amerike i Kanade. (Fadil Bradarić-Bosnjaci-net)

 

 
.

Zaboravljene nosnje Bošnjaka

 

 
 
Home
Up
Galerija2
Ljepotica Zelengora
Gatacki sobeti
Ključka "starica"
Bajram 2005
Voda sa bezbroj imena
Gdje pogled do Maglica puca...
100 godina bosnjaka
I bi teferic u Kuli...
Naselje "Vrta"
Jesen u Gacku
Borac u srcu
Zimska idila
Naselje Semetovac
Gatacko sijelo 2007
U posjeti zavicaju
                                            
         (Naredna strana)
 

Home Galerija2 Ljepotica Zelengora Gatacki sobeti Ključka "starica" Bajram 2005 Voda sa bezbroj imena Gdje pogled do Maglica puca... 100 godina bosnjaka I bi teferic u Kuli... Naselje "Vrta" Jesen u Gacku Borac u srcu Zimska idila Naselje Semetovac Gatacko sijelo 2007 U posjeti zavicaju

This site was last updated 06/22/06