Galerija 2
Home
Up
 
"Jutros sam iznenađen snijegom po planinama Zelengore, Volujaka, Maglića i Dobreljice koji je stigao iznenada      - 's neba u sred ljeta'.
Snijeg je visok 40 cm i neuobičajen u ovo vrijeme. Nema pamtenika da zna da je pao u ovo doba godine.
Stigli su neki rudinski ljudi sa Zelengore i traže pomoć od bolnice za promrzle čobane. Nešto im je stoke uginulo - nekoliko desetina jagnjadi i ovaca.
Ljekarska ekipa se uputila prema Zelengori, ali se vratila zbog zimske opreme i ponovo krenula u planinu.
Snijeg je pao i na Čemernu. Veoma je hladno u Gacku. Narod obukao mantile pa neobično."

Gacko, 17. jun 1983. godine
Prof. Novak Mandić Studo
 

 

 

Tema je snijeg juna mjeseca na Zelengori.  Te godine, koju vec mjerimo odrednicom , davne, u junu je pao snijeg, ne bas mali. Zadrzao se je nekoliko dana, a na katunima su vec bili izasli stocari iz okolnih opstina.Put je bio premeten na nekoliko mjesta, pa je bilo neophodno angazirati mehanizaciju i skloniti namete sa puta. Sve ostalo je vidljivo na fotografijama, ukljucivo prelijepe krajolike Zelengore.

 

            
.

 

Baba planina (1737 m) je gatachki masiv gotovo sa svih strana odvojen od najnizheg tla rudina. Sa sjevera i juga prelazi u brezhuljkaste predjele Crkutovina, Bukve i Katunishta. Njen ogranak, Rudo brdo (1167 m) vidno se istiche u reljefu okoline i sa neznatnim odstupanjem protezhe se od istoka prema zapadu.Na obroncima tog brda uochava se kupasto uzvishenje sa ostacima Sandaljeve rezidencije Kljucha, njegovog najvazhnijeg grada u kome je izdao najvishe povelja. (Dr. Aleksandar Ratkovic)--vise o gradu Kljucu kroz istoriju (ovdje) 

Zahvaljujemo se gospodinu Custovicu na zaista uspjelim fotografijama.

Home
Galerija2
Ljepotica Zelengora
Gatacki sobeti
Ključka "starica"
Bajram 2005
Voda sa bezbroj imena
Gdje pogled do Maglica puca...
100 godina bosnjaka
I bi teferic u Kuli...
Naselje "Vrta"
Jesen u Gacku
Borac u srcu
Zimska idila
Naselje Semetovac
Gatacko sijelo 2007
U posjeti zavicaju

 

Posted by Hamdija Custovic <hamdija@gmail.com>

.

Kljucko polje

Udruzenje Bosnjaka Gacka Sjeverne Amerike (ASSOCIATION OF BOSNIACS FROM GACKO IN NORTH AMERICA) organizuje svake prve subote mjeseca avgusta, u Cikagu, okupljanje svojih clanova, ali i drugih zainteresovanih Bosanaca i Hercegovaca.Skup protekne u druzenju, sportu, zabavi, uz bogatu ponudu jela i osvjezenja.Neka ovih nekoliko fotografija prenese utiske sa okupljanja 2001 godine.

 

 

 

 

 

Brana Vrba, jezero i brana Klinje i širi rejon sela Ulinje, tema je ove galerije. Snimi je Predrag Bukvić, student iz Apatina. Njegova vezanost za Gacko i motive UIinja, je u činjenici da mu je majka Gačanka.Završava studije fotografije i ove snimke je načinio u jesen prošle godine .Iz serije veoma uspjelih fotosa, odabrali smo ove u galeriji, sa iskrenom željom da nam se Bukvić i dalje javlja sa uspjelim fotografskim radovima iz Gacka.

 

 

.

 

Home Galerija2 Ljepotica Zelengora Gatacki sobeti Ključka "starica" Bajram 2005 Voda sa bezbroj imena Gdje pogled do Maglica puca... 100 godina bosnjaka I bi teferic u Kuli... Naselje "Vrta" Jesen u Gacku Borac u srcu Zimska idila Naselje Semetovac Gatacko sijelo 2007 U posjeti zavicaju

This site was last updated 01/31/10

Prě”