Berislav Sekelj 2
   
 
 

 

 
DISCLAIMER AND COPYRIGHT. The text presented here is intended for NONCOMMERCIAL USE and for the benefit of those who are not able to obtain the printed version.

 

 

        

   Prezentirani tekst objavljujemo sa iskrenim nadanjem da ćete ga koristiti u svrhe koje ne mogu biti komercijalne. Očekujemo da ćete isti na ovoj stranici koristiti za čitanje u cilju vaseg ličnog obrazovanja, te da tekst nećete štampati na papir ili umnožavati i na bilo koji drugi način čineći ga za nekomercijalne svrhe dostupnim drugima.

         Ova stranica ne ostvaruje zaradu-profit. Svi objavljeni tekstovi su radi budućeg naučnog istraživanja i obrazovanja posjetilaca. U te namjere vi ste dobrodošli. Istovremeno u koliko želite materijal sa ove stranice koristiti u bilo šta drugo, dužni ste od vlasnika autorskog  prava zatražiti odobrenje. Činjenica da je tekst objavljen na ovoj stranici ne daje vam pravo da sa njim raspolažete po vlastitom nahodjenju. U vezi sa tim ne snosimo nikakve posljedice uzrokovane vašim činjenjem.

 

„Gatačke novine“

 

Nekako u proljeće 1977. godine sazrije, konačno,  ideja da se pokrene lokalni list.Dugo vremena je trebalo da se slomiju otpori ljudi koji su u tome gledali stanovitu opasnost po sebe i vlastite političke interese, a više nepotrebni strah da bi to moglo da uzdrma lokalnu baruštinu.Ideja o pokretanju „Radio Gacka“ , ne prodje, iako smo imali  podršku od  Radio Sarajeva na tehničkom i organizacionom planu.

Novinu , i nekako, možeš kontrolisati. Radio je nešto drugo, govorili su.

Dijelom je to i tačno, no u političkom i svakom drugom okruženju , tih godina, straha od devijantnosti te vrste , zaista ne bijaše.

No, što je sigurno...

 

Počeci rada redakcije patili su od poznatih , političkih , sindroma. I nju su organizovali kao i DPO, ni u njoj se nije moglo biti bez neophodnih mišljenja , stavova...

Tako je trajalo prvih par godina, dok se „zaštitnici „ sistema u njoj nisu umorili od nepotrebnih bdijenja nad ispravnosti tekstova .

Prvi broj je izašao za Dan oslobodjenja komune, 1. septembar 1977. godine. Novina je dijeljena besplatno u Gacku, a nekoliko stotina brojeva je, opet besplatno, upućivano na adrese vidjenijih Gačana u zemlji.

Prvi Glavni i odgovorni urednik bio je Đordđije Anđić- Đoka, a redakcija se sastojala od desetak saradnika. No kao mi u svemu gdje je pristup amaterski, tako je i ovdje svaki listi izdavan sa naporom i osjećajem članova Redakcije da se ne bave svojim poslom.

Pamtim bar pet brojeva koji su od korica do korica napisani od jednog covjeka.

U novinarsko stručnom smislu to , ustvari, nije bila nikakva novina , nego prosto bilten društveno političkih organizacija Gacka, uz nešto tekstova iz privrede, te rubrikom kulture i sporta.

Sa manjim ili većim problemima list je izlazio sve do 1991. godine. Zbog nemogućnosti da dodjemo do svih brojeva ovih novina, tačan kraj izlaženja će ostati nešto o čemu Gačani mogu dati svoj sud na ovoj stranici.

Smještajući ovaj tekst i priloge o „Gatačkim novinama“  u rubriku „Prilozi istoriji Gacka“ cilj nam je podsjetiti one koji to pamte i informisati one koji to nisu u mogućnosti bili znati ili su jednostavno rodjeni poslije.  

Vremenom ćemo objavljivati isječke iz izdatih brojeva, sa nadom da će, kao istorijsko štivo, biti interesantni onima koji kane izučavati Gacko.

Ljubiteljima gatačkih starina poklanjamo jedan , nasumično izabran, iz serije kasnijih brojeva "Gatačkih novina" , u prirodnoj veličini.

Novine možete loadirati ovdje.  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12

 

 

                                 

   Milorad Grubačić  -  Veče na struzi

 

    

* Objavljeno u broju 6. "Gatackih novina" (juli 1978. godine)

  

 

  

  

  

  

 

* Objavljeno u broju 9. "Gatackih novina" (juli 1979. godine)

 
 
 

* Objavljeno u broju 11. "Gatackih novina" (novembar 1979. godine)

          

Fair Use Notice: This web site may contain copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We are making such material available in our efforts to advance the understanding of humanityąs problems and hopefully to help find solutions for those problems. We believe this constitutes a Śfair use of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material in this web site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. Consistent with this notice you are welcome to make Śfair use of anything you find in this web site. However, if you wish to use copyrighted material from this publication (web site) for purposes of your own that go beyond Śfair use, you must obtain permission from the copyright owner.
 

 

DISCLAIMER AND COPYRIGHT. The text presented here is intended for NONCOMMERCIAL USE and for the benefit of those who are not able to obtain the printed version.

This site was last updated 05/02/10