Izet Skobalj
   
Izet Škobalj
 
   

 

Uvrijeđena zemlja

Pjesme

 

DISCLAIMER AND COPYRIGHT. The text presented here is intended for NONCOMMERCIAL USE and for the benefit of those who are not able to obtain the printed version.
 

 

U Sarajevu je 1997. godine, objavljena knjiga pjesama "Uvrijeđena zemlja".

Izdavač i autor je Izet Škobalj.

Knjiga je iz bibloteka Kula, urednik izdanja je Alija Aljović, a lektor Mirzet Hamzić. Recezenti su Sabrudin delalić i Selman Selhanović.

Pjesme u knjizi su u ciklusima - Uvodna, Uvrijeđena zemlja, Fazlagića Kula u srcu, Posvađane obale i Intime.

Voljom autora Izeta Škobalja objavljujemo dio pjesama iz knjige. Selekcija pjesama , koje možete naći na ovom sajtu ,je urednika sajta i on nije po kvaliteti istih, nego, više, po povezanosti sa Gackom.

Zahvaljujemo se autoru na ustupljenim pravima na objavljivanje, na ovom sajtu.

Autor zadržava sva prava!*

 


 

 
  

    

               
                   Mom šuri Vehbiji Bašiću i drugim
               šehidima gatačke općine što im zjene
                 istočiše u napaćenoj Fazlagića Kuli.
 
Home
Up
Biljeg vremena
Dzevad Drljevic 1
Camil Sijaric
Refik Dzubur
Branko Gojkovic
Fuad Kovac
Recenzije knjiga o Gacku
Husnija Grebovic
Veljko Mucibabic
Darko Mandic
Dzevad Drljevic-2
Darko Mandic-2
Izet Skobalj
Spiro Zivkovic
Ivo Andric
Danilo Maric
Slobodan Mandic
Asim Peco
Petar Pjescic
Slobodan Bjelogrlic
Asim Bajramovic

BILJEŠKE O PISCU

 

IZET ŠKOBALJ, novinar i publicista, dugogodišnji je prosvjetni radnik i pedagoški rukovodilac.U poodmaklim godinama pokazuje naglašenu skonost poeziji. Pisao je i objavljivao kao gimnazijalac, ali sve se završilo na skromnim pokušajima.Kao da je trebalo da se desi rat i da sopstvenu i kolektivnu tragediju pretoči u stihove koji će se smjestiti u korice knjige pjesama “Uvrijeđena zemlja”

Rođen je 1938. godine, u Kuli Fazlagića, nadomak Gacka.

Mostar je grad njegovog dvostrukog prognanstva; najprije 1943, godine,a isto se ponavlja i pola vijeka kasnije.Bio je zatvaran u  logor u Avtovcu.

Danas je umirovljeni prosvjetni radnik u Vogošći.

Prezentirani tekst objavljujemo sa iskrenim nadanjem da ćete ga koristiti u svrhe koje ne mogu biti komercijalne. Očekujemo da ćete isti na ovoj stranici koristiti za čitanje u cilju vaseg ličnog obrazovanja, te da tekst nećete štampati na papir ili umnožavati i na bilo koji drugi način čineći ga za nekomercijalne svrhe dostupnim drugima.

         Ova stranica ne ostvaruje zaradu-profit. Svi objavljeni tekstovi su radi budućeg naučnog istraživanja i obrazovanja posjetilaca. U te namjere vi ste dobrodošli. Istovremeno u koliko želite materijal sa ove stranice koristiti u bilo šta drugo, dužni ste od vlasnika autorskog  prava zatražiti odobrenje. Činjenica da je tekst objavljen na ovoj stranici ne daje vam pravo da sa njim raspolažete po vlastitom nahodjenju. U vezi sa tim ne snosimo nikakve posljedice uzrokovane vašim činjenjem.

         
 

RECENZIJA

  

Izet Škobalj “Uvrijeđena zemlja”  - pjesme

  

Iz boli i želje da iskustva rata prenese u “amanet za zvjezdano bosansko sjutra” nastala je ova zbirka stihova pod nazivom “Uvrijeđena zemlja”, autora Izeta Škobalja. Rat je, tako, u bitnom odredio karakter ove zbirke i time pobudio pjesnika da iskaže svoj patriotizam i osjećaj pripadnosti svom narodu. Pjesnik će stihovati  “ Moja domovina je srce od kamena… , a  moja sudbina je Hercegovina” (Oda kamenu”). On je , dakako, vezan za svoj zavičaj i mostarski pejsaž što njegovom emotivnom izrazu daje osobeni pečat. U pozadini tih i takvih zavičajnih okrenutosti, u Škobaljevim pjesmama otkrićemo blage primjese tuge, usamljenosti i prolaznosti ljudskog života. Tad je njegova duša “puna magle i jeseni” i sjete za rodnim pragom sa kojeg je prognan. Pri tim refleksijama i on ističe “Prati me osama, grč i nesanica”.

Krošnja jasena podsjećaće ga na djetinstvo i on će u ponorima Mušnice tražiti svoje smirenje. Tu romantičarsku atmosferu Škobalj upotpunjuje i oživljava povremenim metaforičkim slikama. Uz to, on će, poput romantičarskog pjesnika i pasivno primati inspiraciju od Prirode i Boga. (“Neretve mi vali ulaze u vene”).

Poetski svijet Izeta Škobalja, pored reminiscencije na zavičaj, ispunjen je svojstvenim patosom i tragikom. Za pjesnika njegovi stihovi su “rođeni sa mrakom i sa pobjedom poniženog čovjeka”. Oni (stihovi) su i “rastočen Prag” i “ jedan nestali svijet u čovjeku” (pjesma “Moja Poezija”). Pjesme Izeta Škobalja su u mnogome konvencionalne i smirene. Jezik je jednostavan, a metar i rime skladni.

                                                                                                               Selman Selhanović

*Svi tekstovi su izravno preneseni iz knjige "Uvrijeđena zemlja"

 

                                            
         (Naredna strana)
 

Home Biljeg vremena Dzevad Drljevic 1 Camil Sijaric Refik Dzubur Branko Gojkovic Fuad Kovac Recenzije knjiga o Gacku Husnija Grebovic Veljko Mucibabic Darko Mandic Dzevad Drljevic-2 Darko Mandic-2 Izet Skobalj Spiro Zivkovic Ivo Andric Danilo Maric Slobodan Mandic Asim Peco Petar Pjescic Slobodan Bjelogrlic Asim Bajramovic

This site was last updated 09/11/10