Ago Saric
   
Jasmina Demirović
   
   

 

ŠEHADET DUŠE

 

DISCLAIMER AND COPYRIGHT. The text presented here is intended for NONCOMMERCIAL USE and for the benefit of those who are not able to obtain the printed version.

 

U novembru 2000. godine, u Mostaru je objavljena  knjiga Jasmine Demirović - "Šehadet duše".[1]

Izdavač knjige je “Slovo” iz Mostara, a suizdavač Ured općine Gacko u Mostaru.

 Od izdavanja knjige do vremena objavljivanja na ovoj stranici proteklo cijelih  sedam godina, a većina tekstova napisana u vrijeme najtežih ratnih godina I autorkine golgote, prvo  u Gacku, zatim u neizvjesnosti progona iz svoga grada put Kosova I Makedonije, povratka  u svoju zemlju, te strahota u ospjednutom i razorenom Mostaru, nalazimo za shodno , s obzirom na ove dvije činjenice, naglasimo dogadjanje riječi:

“Riječ, kao čvrst jemek duše, jeste snaga, kojom Demirovićeva spašava strašnu zbilju od zaborava. Ona to čini svjesno, s onom nepogrješivom mjerom pobožnosti, bez grijeha i straha, redosljedom kojeg nije mogla, niti htjela mijenjati…” [2]


 
Zahvaljujemo autoru na dozvoli za objavljivanje dijelova knjige na nasoj stranici.

[1] Šehadet - čin žrtvovanja iz vjerskih razlog

[2] Recenzija Mustafa Smajlović, književnik

 

 

Autor zadržava sva prava!*

 

 

 

 

 

  

   Stihovi poetese i makovski bole:

   "...Novim buicama prognanih Bošnjaka

Svi putevi tada vodili su tebi:

preko drača,

preko psovke,

preko plača

preko gloga

i ognjišta

sprženoga..."

 
  

                                                                     Jasmina Demirović

 

Home
Up
Lutvo Dzubur
Risto Grdjic
Pisma gatacka
dr.Aleksandar Ratkovic
Nasuf Fazlagic
Novak Mandic
Hivzija Hasandedic
Berislav Sekelj
"Nacionalni" spomenici
Safet Hasanbegovic
Bozidar Tadic
Osman Saric
Mehmed Basic
Salko Campara
Dr.Aida Vidan
Cedo Bacovic
Zaim Cimic
Mr Adnan Velagic
"Gatacke novine"
Jasmina Demirovic
Dr.Radule Popovic
Zaboravljeno Gacko
Iz starih d(t)eftera
Vjekoslav Vrančić
Danilo Komnenovic, Muharem Kreso
Hamdija Kapidzic
Martin Gjurgjevic
 

Prezentirani tekst objavljujemo sa iskrenim nadanjem da ćete ga koristiti u svrhe koje ne mogu biti komercijalne. Očekujemo da ćete isti na ovoj stranici koristiti za čitanje u cilju vaseg ličnog obrazovanja, te da tekst nećete štampati na papir ili umnožavati i na bilo koji drugi način čineći ga za nekomercijalne svrhe dostupnim drugima.

         Ova stranica ne ostvaruje zaradu-profit. Svi objavljeni tekstovi su radi budućeg naučnog istraživanja i obrazovanja posjetilaca. U te namjere vi ste dobrodošli. Istovremeno u koliko želite materijal sa ove stranice koristiti u bilo šta drugo, dužni ste od vlasnika autorskog  prava zatražiti odobrenje. Činjenica da je tekst objavljen na ovoj stranici ne daje vam pravo da sa njim raspolažete po vlastitom nahodjenju. U vezi sa tim ne snosimo nikakve posljedice uzrokovane vašim činjenjem.

 

    Naredena stranica                  

 

Home Lutvo Dzubur Risto Grdjic Pisma gatacka dr.Aleksandar Ratkovic Nasuf Fazlagic Novak Mandic Hivzija Hasandedic Berislav Sekelj "Nacionalni" spomenici Safet Hasanbegovic Bozidar Tadic Osman Saric Mehmed Basic Salko Campara Dr.Aida Vidan Cedo Bacovic Zaim Cimic Mr Adnan Velagic "Gatacke novine" Jasmina Demirovic Dr.Radule Popovic Zaboravljeno Gacko Iz starih d(t)eftera Vjekoslav Vrančić Danilo Komnenovic, Muharem Kreso Hamdija Kapidzic Martin Gjurgjevic

This site was last updated 12/13/10