Ago Saric
   
Jasmina Demirović 2
   

 

   

 

ŠEHADET DUŠE

 

DISCLAIMER AND COPYRIGHT. The text presented here is intended for NONCOMMERCIAL USE and for the benefit of those who are not able to obtain the printed version.

 

U novembru 2000. godine, u Mostaru je objavljena  knjiga Jasmine Demirović - "Šehadet duše".[1]

Izdavač knjige je “Slovo” iz Mostara, a suizdavač Ured općine Gacko u Mostaru.

 Od izdavanja knjige do vremena objavljivanja na ovoj stranici proteklo cijelih  sedam godina, a većina tekstova napisana u vrijeme najtežih ratnih godina I autorkine golgote, prvo  u Gacku, zatim u neizvjesnosti progona iz svoga grada put Kosova I Makedonije, povratka  u svoju zemlju, te strahota u ospjednutom i razorenom Mostaru, nalazimo za shodno , s obzirom na ove dvije činjenice, naglasimo dogadjanje riječi:

“Riječ, kao čvrst jemek duše, jeste snaga, kojom Demirovićeva spašava strašnu zbilju od zaborava. Ona to čini svjesno, s onom nepogrješivom mjerom pobožnosti, bez grijeha i straha, redosljedom kojeg nije mogla, niti htjela mijenjati…” [2]


 
Zahvaljujemo autoru na dozvoli za objavljivanje dijelova knjige na nasoj stranici.

[1] Šehadet - čin žrtvovanja iz vjerskih razlog

[2] Recenzija Mustafa Smajlović, književnik

 

Autor zadržava sva prava!*

 

 

 

 

 

  

   Stihovi poetese i makovski bole:

   "...Novim buicama prognanih Bošnjaka

Svi putevi tada vodili su tebi:

preko drača,

preko psovke,

preko plača

preko gloga

i ognjišta

sprženoga..."

 
  

                                                                     Jasmina Demirović

 

Home
Up
Jasmina Demirovic 2
Jasmina Demirovic 3
Jasmina Demirovic 4
Jasmina Demirovic 5
 

Prezentirani tekst objavljujemo sa iskrenim nadanjem da ćete ga koristiti u svrhe koje ne mogu biti komercijalne. Očekujemo da ćete isti na ovoj stranici koristiti za čitanje u cilju vaseg ličnog obrazovanja, te da tekst nećete štampati na papir ili umnožavati i na bilo koji drugi način čineći ga za nekomercijalne svrhe dostupnim drugima.

         Ova stranica ne ostvaruje zaradu-profit. Svi objavljeni tekstovi su radi budućeg naučnog istraživanja i obrazovanja posjetilaca. U te namjere vi ste dobrodošli. Istovremeno u koliko želite materijal sa ove stranice koristiti u bilo šta drugo, dužni ste od vlasnika autorskog  prava zatražiti odobrenje. Činjenica da je tekst objavljen na ovoj stranici ne daje vam pravo da sa njim raspolažete po vlastitom nahodjenju. U vezi sa tim ne snosimo nikakve posljedice uzrokovane vašim činjenjem.

 

    Naredena stranica                 Predhodna strana 

 

Home Jasmina Demirovic 2 Jasmina Demirovic 3 Jasmina Demirovic 4 Jasmina Demirovic 5

This site was last updated 03/26/07