Kamene ljepote
   
Kamene ljepote
     

 

 

Nerijetko u razgovoru sa ljudima iz drugih krajeva  Bosne I Hercegovine, kad evociram sjecanja na svoje Gacko,cujem opasku – Pa sta tamo ima lijepo?

 Oni sto nikada ne hodise I ne vidjese taj dio Hercegovine nista o njemu  I ne znaju.

Onih sto proputovase tim krajem , iz autobusa ili automobila ne vidjese nista osim slika krajolika,  prolazeci sa mora ka sjeveru ili obratno.

Oni Gacko I Hercegovinu pamte po kamenu.

I nicemu vise.

Da ujednacim misljenje onih sto nista ne vidjese I nas koji znamo ljepotu tih podrucja , odlucih da ih nazovem

             “Kamene ljepote”

 

 Kad se iz ove prostorne I vremenske distance okrenem I sam sebe upitam , pa dobro sta je to sto te vezivalo I veze za taj kraj, odgovorim:

 Pored cinjenice da mi je zavicaj ta opstina ima mnogo prirodnih ljepota koje nisu svesni ni njeni stanovnici.

U rijetkosti prirode ubrajam planine oko Gacka, a posebno Zelengoru I Lebrsnik, zaravan Cemerno raritetnu vododjelnicu jadranskog I crnomorskog sliva, kanjone Musnice I Gracanice, gatacka jezera sa posebnim naglaskom na Klinje, ribolovne revire Neretve u Borcu, Izgorke, Fojnice, Gracanice I ponornice Musnice (najduze ponornice na svijetu, kojoj u knjigama I nauci nepravedno promijenise izvorno ime u Trebisnjica) ,bogate lovne revire lovista "Vranjaca"… I jos mnogo toga lijepog I rijetkog, cega nismo svjesni I cemu se nismo znali diviti, niti u njemu uzivati.

 Lebrsnik - satelitski     snimak

 Cast izuzecima, u koje ubrajam I moju  malenkost.

U nekoliko odvojenih stiva pokusacemo dati prikaz prirodnih ljepota Gacka, koristeci tekstove eminentnih naucnika I ljubitelja tih vrijednosti medju nama, te fotografije, mape , skice I drugi material koji nam bude dostupan.

 

Zelengora-

avgusta, neke zaboravljene godine

Seriju zapocinjemo opisom ljepota planine Zelengore

 

   
 
Home
Zelengora
Zelengora 2
Cemerno
Lebrsnik
Razglednice Gacka
Maglic-Lebrsnik
Vranjaca

 

   
 
 

Home Vijesti Gacko na Internetu Prilozi istoriji Gacka Galerija slika Radio Gacko.net Nase akcije Slovo o Gacku Izlozba Geceka Kamene ljepote Galerije2 Arhiva stranice

This site was last updated 03/29/06