Kriminal
   
Kriminal

 

   
Privatne firme nisu mogle da se angažuju na kopanju uglja, jalovine i održavanju rudnika i termoelektrana "Gacko" i "Ugljevik" bez znanja aktuelne vlasti, tvrdi predsjednik Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Branko Đurđević. (ovdje)
Na spisku firmi koje potražuju sredstva od RiTE ''Gacko" nalaze se i one na čijem čelu su bivši visoki funkcioneri iz vlasti RS i BiH ili njihovi najbliži saradnici. Riječ je o firmama bivšeg ministra energetike i direktora ERS Milorada Skoke, zatim brata bivšeg ministra trgovine u Vladi RS i ministra civilnih poslova BiH Spasoja Albijanića, te bivšeg pomoćnika ministra zdravlja i ministra sporta u Vladi RS Rajka Papovića. (ovdje)
Vlada Republike Srpske juče je naredila Upravnom odboru Elektroprivrede RS (ERS) da na prvoj sjednici smijeni rukovodstvo Rudnika i termoelektrane "Gacko", izjavio je juče Milan Bogićević, ministar privrede, energetike i razvoja RS.(ovdje)
Rudnik i termoelektrana "Gacko" i Hidroelektrane na Trebišnjici proteklih godina redovno su na račune bilećke, gatačke i trebinjske opštine uplaćivali sredstva po osnovu Zakona o električnoj energiji i Zakona o rudarstvu koja su trebalo da posluže za razvoj lokalne zajednice, ali su otišla u privatne džepove, rekao je "Nezavisnim" izvor blizak rukovodstvu Elektroprivrede RS  (ovdje)
REVIZIJOM POSLOVANJA GATAČKIH FIRMI ELEKTROPRIVREDE RS-A OHR JE UTVRDIO DA JE VIŠE OD 20 MILIONA MARAKA NEZAKONITO POTROŠENO IZ RUDARSKE RENTE. NAŠI IZVORI TVRDE DA SU TIM NOVCEM FINANSIRANE AKTIVNOSTI LOKALNOG SDS-A, KUPOVANI STANOVI POLITIČKIM MILJENICIMA, A FINANSIRANE SU I TERORISTIČKE AKTIVNOSTI PROTIV IMOVINE POVRATNIKA  (ovdje)
Prema Izvjestaju SO Gacko o utrosenim sredstvima po osnovu neobnovljenih resursa za proslu godinu, najveci dio tog novca potrosen je za izgradnju velikog broja, uglavnom, infrastrukturnih objekata. Medjutim, u ovom izvjestaju uocljiva je i stavka o kupovini ribe u iznosu od 48.000 KM za potrebe radnika SO i nekoliko ustanova u Gacku. (ovdje)
"'Gacko' je služilo kao poligon na kome su privatne firme angažovale 'stručnjake', 'majstore' i mehanizaciju, praktično neograničeno, dok je plaćanje vršeno iz kase ERS i odobravano sa najvišeg nivoa", rekao je juče "Nezavisnim" izvor iz međunarodne zajednice.(ovdje)
Home
Sport
Zapisi o Gacanima
Nauka
Istorija
Privreda
Kriminal
Novinski tekstovi
Novinski tekstovi 2
Kultura
Rat 1992

 

Na spisku firmi koje potražuju sredstva od RiTE "Gacko" nalaze se i one na čijem čelu su bivši visoki funkcioneri iz vlasti RS i BiH ili njihovi najbliži srodnici. RiTE "Gacko" je tako dužnik firmi "Tehnoinženjering" Bijeljina, čiji su osnivači, prema podacima nadležnog suda, bivši ministar energetike RS i direktor ERS Milorad Skoko te Milica Stevanović. (ovdje)
Izvjestaj specijalnog revizora o poslovanju Elektroprivrede RS (ovdje)
Stanovnici ovog mesta su u šoku, posebno zaposleni u rudniku i termoelektrani gde je juče službenica tog kolektiva Anđelka Stajić (56) teško ranila pomoćnika direktora za pravne poslove Mija Avdalovića (47), a potom se ubila bombom.(ovdje) i (ovdje)
U selu Slivlja kod Gacka dogodio se nezapamćen zločin kada su meštani toga sela, u štali koja je gorela, u sredu otkrili leš Milorada Lojpura (43), izbeglice iz Mostara stalno nastanjenog u Gacku.(ovdje)
 Otac osumnjičenih za dvostruko ubistvo rođaka ubio se skočivši u čatrnju (ovdje) i (ovdje)

Home Sport Zapisi o Gacanima Nauka Istorija Privreda Kriminal Novinski tekstovi Novinski tekstovi 2 Kultura Rat 1992

This site was last updated 03/29/06