Lebrsnik
   
Lebršnik
   
 
 
Home
Up
Zelengora
Zelengora 2
Cemerno
Lebrsnik
Razglednice Gacka
Maglic-Lebrsnik
Vranjaca

 

 

Lebršnik * se blago spušta prema jugu i predstavlja zaravnjeno bilo ili kosu. Sastavljen je iz krečnjaka, čiji slojevi padaju jugozapadu, te je i tjeme Lebršnika nagnuto u tom pravcu. Po njemu ima dosta vrtača i sniježnica.

Zapadna vizura Lebršnika-satelitski snimak

Tu su Babica pećina i Vilina pećina. Uslijed ovakvog nagiba slojeva sjeverna mu je strana oko 200 m viša sa vrhovima Ravna greda (1655 m), Lebršnik (1859 m), Mesni strug (1824 m). Stolac (1789 m), Krvavica (1851 m) itd. Sjeverna strana Lebršnika okrenuta prema Čemernu, rasjedom je odlomljena i oko 100 m vertikalno pada u depresiju Čemerna. Krečnjački slojevi su horizontalno složeni poput listova u kakve knjižurine i njihove različite boje djeluju veličanstveno i dekorativno. Svaki sloj pokazuje razdoblje u postanku Lebršnika. Ovo je najljepša prirodna slika geoloških slojeva, a najljepši pogled na ovaj impozantni geološki muzej jeste s prevoja Čemerno.

    

Sjeverna vizura Lebršnika

 

Na zapadu je Lebršnik ograničen dubokom probojnom dolinom Vrbe, a na njenoj desnoj strani se nastavlja planina Živanj (1195 m), na čijim se stranama ističu umetnuti slojevi jedrog krečnjaka, čineći stepenice i nizove.

     

 

Kuk (1821 m) je poput Lebršnika strmo odlomljen sa sjeveroistoka i zapada, dok se prema jugu spušta položito. Sastavljen od tankih slojeva krečnjaka, izgleda kao kakva ogromna kula. Podnožje je obrubljeno jakim točilima, koja oko odlomljenih strana sačinjavaju pojas znatne širine.

 

Istočna vizura Lebršnika-satelitski snimak

 

 
U realizaciji ove stranice koristio sam tekstove : Dr. Ljuba J. Mihica, iz knjige: Sutjeska Tjentiste 1978,i vlastite zabiljeske i fotografije.

Zahvaljujem Darku Mandicu na pomoci kod pribavljanja materijala za obradu ove teme.

Dio fotografija  koristio sam sa sajtova:  http://carmen.insysco-inc.com  , www.hamrs.org i ollivier.e.free.fr

 

Prethodna-Cemerno Naredna-Razglednice Gacka
*) Dr.Ljubo J.Mihic-Sutjeska Tjentiste 1978.
 

Home Zelengora Zelengora 2 Cemerno Lebrsnik Razglednice Gacka Maglic-Lebrsnik Vranjaca

This site was last updated 07/23/07