Lebrsnik
   
Maglić -Lebršnik
   
 
 
Home
Up
Zelengora
Zelengora 2
Cemerno
Lebrsnik
Razglednice Gacka
Maglic-Lebrsnik
Vranjaca

 

 

 

Maglić zimi

 

     Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote

 

        Maglić- najveći bosansko-hercegovački vrh*

  

Maglić je najviša planina BiH, a nalazi se na granici sa  Crnom Gorom. Strmi vrhovi Maglića su smešteni izmedju Sutjeske i Pive. Severozapadno od Maglića se nalazi jedina prašuma na našim prostorima zvana “Perućica“ i Trnovačko jezero koje je u obliku srca.

Maglić!  Najveći vrh u BiH to zaista i jeste. Sa svojih 2386m, predstavlja izazov u svakom pogledu. Od tri prilaza na Maglić, najčešće birani je onaj sa Lokve Dernečiste, kod Dragoš Sedla.

 

.

Pogled na Maglić

 

 No da vas ne zamaramo detaljima, dio ljepota Maglića i Lebršnika, koji je vidjela planinarska ekipa iz Sarajeva, svojim fotografijama je ovjekovječio Braco Babić, ljubazno ustupivši pravo objavljivanja našoj stranici.Uz zahvalnost autoru, uživajte u ljepotama planine koja je u neposrednom komšiluku i dijelom dotiče naše, gatačke,  planinske masive.

      

 

    

Pogled sa Donjih Bara na Maglic (lijevo) i Volujak (desno)

 

 

     Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote

 

 

 

         Lebršnik, planina - geološki muzej*

 

O ljepotama Lebršnika pisali smo u “Kamenim ljepotama”. Planina sa koje se pruža neponovljiv pogled na gatačku valu, još je ljepša na fotografijama Braca Babića, koji  je istu ,sa grupom sarajevskih planinara, nedavno pohodio.

 

 

.

Polazak na Lebrsnik sa Čemerna

 

Za one koji tamo nikada nisu bili, ili su bili prije rata, samo da napomenemo da je objekat na Lebršniku, centar veza, izgradjen prije par godina.Ovaj repetitor je lociran na vrhu planine, odakle ima optičku vidljivost sa skoro svim vrhovima planina na kojima se nalaze repetitori i releji. Njegova gradnja je planirana još prije rata, a mjesto je izabrano i zbog činjenice da je odavde ostvarljiva optička veza sa Durmitorom.

Metalni objekat pored repetitora je čekrk koji je poslužio za zatezanje kabla koji objekat napaja strujom. Sve ostalo će reći fotografije pomenutog autora.

 

 

     

Detalj sa Lebršnika

 

     Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote - Kamene ljepote

 

Dio fotografija  koristio sam sa sajtova: http://www.pdpobeda.org.yu/izvest/maglic05/tura.htm http://www.pdbjelasnica.ba/npsutjeska.htm, http://carmen.insysco-inc.com/gv/trip%20photo%20albums.htm

 

Prethodna-Razglednice Gacka Naredna -Vranjača
*Tekst i priprema Dževad Hasanbegović
 
     

Home Zelengora Zelengora 2 Cemerno Lebrsnik Razglednice Gacka Maglic-Lebrsnik Vranjaca

This site was last updated 07/23/07