Hamid Muhovic
   

Milimir Šupić

Home
Vijesti
Gacko na Internetu
Prilozi istoriji Gacka
Galerija slika
Radio Gacko.net
Nase akcije
Slovo o Gacku
Izlozba Geceka
Kamene ljepote
Galerije2
Arhiva stranice

 

       
Milimir Šupić - Ponikve

 

Poštovani ljubitelji umjetnosti,
 
Čast nam je predstaviti našu
virtuelnu Internet izložbu!

 

Na ovoj Internet adresi pratite našu
 ponudu umjetničkih djela poznatih i
priznatih umjetnika Gačana te razne
aktuelnosti vezane uz Izložbu,a
 ponajprije najave i otvorenje izložbi.

 

Slike,gravire crtezi,ilustracije i sl. koje gledate su izložene sa namjerom da u njima uživate
Gacko.net nije komerijalni sajt, ne nudi na prodaju bilo šta
 
Milimir Šupić
 

 

Fotografija kao hobi ili kao zanimanje, svejedno,u Gacku nije imala baš previše poklonika.

Govorim o vremenu kad to nije bilo, kao danas, okrenuti ka objektu interesovanja potpuno automatizovan uredjaj, koga Evropejci šezdesetih godina, kad iz Amerike stiže, odmah prozvaše - idiot kamera.  

 Dugi su vremenski periodi u gatačkoj zbilji, koji su proticali bez fotografa. Ili su se “profesionalno” njome bavili neki, koji ni danas o njoj ne znaju više od nekoliko kombinacija “blende” i “ekspozicije”.

Mada, danas o tome većina onih što drže fotoaparate, posebno ove digitalne nemaju  pojma.

Oni nešto stariji zapamtiše da je trebinjac Risto Ružić, u kući Košutića imao fotografsku radnju i da je fotografisao starim onovremenim kamerama sa pločom I  sa predratnom njemačkom “Lajkom”, čija optika i danas krasi većinu japanske i ine digitalne produkcije.

Iza njega fotografijom kao zanatom su se bavili mnogi. Većina usputno, uz svoje osnovno zanimanje, koje sa fotografijom nikada nije imalo ništa zajedničko.

 Iza Ružića, fotografsku radnju u Gacku je imao izvjesni Govedarica, koji poslije preseli u Nevesinje, a neposredno pred rat i Foto “Draga”, cije prezime nikada ne upamtih.U intermecima vremenskim , izmedju ovih profesionalaca (uz dužno poštovanje nečemu što se u fotografiji zove profesionalizam) “ubacivali” su se kinoaparater Safet Ćapin i brico Azim Kažinic. Oko njihovog fotografskog angažmana  bilo je i ostalo nebrojeno mnogo anegdota . Ostavimo ih sjećanjima savremenika.

 Uz pomenute, bilo je u Čaršiji nekoliko istinskih zaljubljenika fotografije.

 Vise inklinirahu ka nečemu što se u žargonu zove angažovanom , sportskom ili umjetničkom fotografijom. Neki od njih ostadoše u početnim fazama razvoja, samo zaljubljenici. Neki, pak , od hobija razviše ljubav i(li) biznis.

 O njima nekom drugom prilikom.

 Ne mogu da se ne podsjetim na prve “aparature” za izradu fotografija, napravljene od sperploče, onom malom školskom  “šegicom”, objektiv bijaše sa već pomenute “Lajke” koja tada bi u vlasništvu Moma Andjića, navoja za taj objektiv na kućištu projektora, koji načini vec legendarni majstor Garo i prvih sušenja fotografija iz te primitivne produkcije – na pegli. 

 

Ovo malo fotografske istorija Gacka htjedoh da mi posluži kao uvod u priču o prapočecima bavljenja fotografijom Milimira Šupica.

Pišem o čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio fotografiji, pa bilo da se radi o amaterskoj , na početku, novinarskoj u sredini , angažovanoj pred zadnji rat, ili ovoj komercijalnoj od koje danas živi.

Milimir Šupic, je izdanak generacije rodjene neposredno iza Drugog svjetskog rata, kojoj je sirotinja življenja odredila da u fotoaparat gleda , kao u čudo. Čudo tehnike, ali istovremeno i nešto što je svojom cijenom bilo zaista nedostupno.

Ta generacija pamti fotografsku tehniku koju je obilježavao ruski prozivodni program, počevši od “Smjene 8” ‘Fedja” “Zenita”, koji postaše našem džepu dostupni tek krajem šezdesetih godina.

                         

 

Nekako bi ,davne 1964. godine, njegov prvi susret sa fotoaparatom , bi ljubav i osta za života strast za njom .

A ona , fotografija, je i opsjena i umjetnost i hljeb nasušni, ovog čovjeka vec decenijama.

 Od prvih snimaka u Gacku, pa do današnjih dana , kad se njome komercijalno -profesionalno bavi u Gacku, život je bio ispunjen boravkom i školovanjem u Sarajevu.

Za tih dvadeset godina prošao je put od fotoreportera, urednika fotografije i jednog od poznatijih “objektiva” u branši.Ostaće da svjedoče vrijeme od 1970 - 975. godine Šupićevi radovi u  listu  studenata BiH “Naši dani” i listu omladine Sarajeva „Spektar“.

Poslije  je radio u sarajevskom „Unisu“,

 Za galeriju radova  Šupica, odabrao sam dvije skupine motiva.

Druga govori o ljepotama prirode Gacka, a prva o zimskim motivima.

 Zimski motivi mi se cine dražim , jer je Šupic uspio da ovjekovječi zimu, kakvu pamti samo moja i njegova generacija ranih šezdesetih godina u Gacku. Zimu čiji je osnovni pejsaž bio dubok snijeg, visok namet i vjetar što snijeg za čas premjesti sa ovog na ono tamo mjesto.

 

 

Osta, tako, anegdota iz Šupicevog kraja:

 

Kasnih pedestih godina prošlog vijeka, kad praviše put Gacko-Tjentište, zapade grupu Dalmatinaca da u Čemerskom Osoju,  u novembru, tamo rade. Klesali kamen za one silne kamene podzide kojih je puno Osoje.

Pada snijeg pa puhnu vjetarm kako to samo na Čemernu umije. Mećava, prst se pred okom ne vidi. A oni rade, klešu kamen za te podzide, zaklonjeni iza nakvih drvenih nastrešnica. Mora se. Tako naredjeno, put mora biti završen.

I došao neko od šefova da ih tako, tu, u tim nenormalnim radnim uslovima obidje , pa pita: Kako  su? Mogu li da rade?

 

“ Ma ni mi što pada.

To sam gleda – veli Dalmatinac.

Ali ća ga primišta sa mista na misto, jeba ga svetac!”

 
Homogeceka

 

 

Slike,gravire crtezi,ilustracije i sl. koje gledate su izlozene sa namjerom da u njima uzivate
Gacko.net nije komerijalni sajt, ne nudi na prodaju bilo sta
 
 
      Milimir Šupić - zimska idila

 

 
.

                  

 

           Milimir Šupić - prirodne ljepote
.

 

 

Home Sabina Drljević Jadranka Voloder Vladimir Popovic Hamid Muhovic Darko Mandic Tihomir Žuk Milimir Šupić

This site was last updated 12/12/09