Novinski tekstovi
   
Novinski tekstovi
    Broj novinskih clanaka u kojima se pominje toponim Gacko je veliki i nas izbor je limitiran dvjema cinjenicama.   Redakcije povremeno sklanjaju svoju arhivu (kada prodje odredjeno vrijeme),a izbor clanaka je uradjen tako da ne dodje do dupliranja tekstova, posebno onih koji i nisu od nekog znacaja.
Sjećam se, bilo je to 1941, u Gacku tek počeo rat, dođe, sav zadihan, komšija, musliman, kasnije će ga uhapsiti zbog navodnog šurovanja s ustašama. Nama je pomogao. Dakle, on je upozorio moga oca na dolazak ustaša, te dodao da bi dobro bilo da se skloni sa dvjema poodraslim kćerkama.--dio je intevrjua sa Natasom Cengic-Zimonjic,u kojem govori o stradanjima u Drugom svjetskom ratu.Kompletan intervju (ovdje)
Iz rodnog Gacka, 1964. godine, odlazim u Sarajevo da bi nastavio školovanje. Osjecao sam potrebu da se bavim nekim sportom. Poceo sam se baviti atletikom gdje sam probao sa bacanjem diska i kugle. Medutim, to je kratko trajalo pošto sam se igrom slucaja nasao u ringu i ostao do danas.Dio je teksta o Fadilu Basicu, nekadasnjem bokseru,treberu sudiji (ovdje)
Home
Sport
Zapisi o Gacanima
Nauka
Istorija
Privreda
Kriminal
Novinski tekstovi
Novinski tekstovi 2
Kultura
Rat 1992

 

"Gledao sam ga kako polaže kamen temeljac tvornici kraj Gacka, neke godine.”E nek sam i u Gacku nešto uradio”, govorio je poslije. ”Da se odužim ćoku. Da su mi Bajramaga i Adem živi, pa da vide ovo.”...(Bajramaga je dedo, Adem otac, koji se sa suprugom Zarifom doselio iz Gacka u Mostar 1914. Džemal je rođen 1917.,Adem preselio na ahiret godinu i nešto potom.)"Miso Maric o Dzemalu Bijedicu

Sest minobacackih projektila ispaljeno je osmog septembra oko 19:00 sati na povratnike u Fazlagica Kulu, naselje u opcini Gacko u RS-u, cetiri kilometra udaljeno od granice sa Crnom Gorom.(ovdje)
U djetinjstvu, riječ "Gacko" u svijesti mi je izazivala sliku vruće pogače. Nikad nisam bio u tom mjestu (ako ne računam dva prolaska autom), i sva je prilika da nikad i neću, jer je Gacko za mene, seljaka glibavog, suviše čisto, kako i priliči varoši koja se okupala u okupaciji Karadžićevoj, rekao bi Sava Skarić. Ali ono što mi je otuda do ušiju dopiralo - ne mislim, dakako, na današnje Gacko gdje Srbi podmeću povratnicima protivtenkovske mine - često sam osjećao kao nešto blisko, gotovo kao vijesti iz zavičaja.Marko Vesovic o Gacku (ovdje)
Centar javne bezbjednosti u Trebinju obaviješten je 19.09.2002. g. da su nepoznata lica podmetnula i aktivirala eksplozivnu napravu na objektu džamije u mjestu Ključ kod Gacka.(ovdje)
Representatives from the town's schools supervised the session. The stop at the centre of Gacko, on their way back to Mostar, was a positive and popular gesture from the Dutch soldiers.Holandski vojnici i vjezba u Gacku (ovdje)
Opština Gacko skoro pet godina koristi grb koji je suprotan osnovnim pravilima heraldike, discipline koja tretira tu oblast, i koji umjesto ponosa opštine prezentuje njen pokor i predaju, tvrdi Branko Marušić, gatački amaterski heraldičar.Vise o grbu Gacka (ovdje)
U Gacku je termoelektrana pa nije zanimljivo. Iz busa djeluje kao ruska razglednica, s velikim termoelektraninim dimnjakom koji viri tu iz zemlje kao prevrnuti čmar. Da nije korisno bilo bi samo ružno.Putopis novinara (ovdje)

Prema Nadžinim riječima proces povratka izbjeglica iz istočne Hercegovine se provodi, ali sporo. Navodi činjenicu da se u Gacko, ali i u Nevesinje, vratio veoma mali broj Bošnjaka. Ili su se iselili u treće zemlje, ili su ostali u dolini Neretve. Dodaje:„Većina tih izbjeglica je u Mostaru. Oni su sa sobom donijeli drugačiji način življenja, ruralnu kulturu i običaje, što se ne uklapa u mostarsku sredinu, grad koji je nekada bio, ne samo kulturni centar Hercegovine, već i šire“.(ovdje)

Akcija je izvedena nakon što je SIPA iz povjerljivih izvora saznala da se osumnjičeni nalaze u jednoj ood dvije hercegovačke opštine - Gacku ili Bileći. Odmah potom policija RS, njih 200, je u srijedu u pet časova ujutro pokrenla potragu. Da nije uspjela, ubijedite se (ovdje)
Nakon što je u martu ove godine bio na Ružinim vodama i prisustvovao osnivačkoj sjednici fantomskog Ujediniteljskog svesrpskog vijeća srpskih zemalja, a onda u maju umalo uhvaćen u Foči, Karadžić je nakratko, između dva povratka u skrovište duboko u gustim fočanskim šumama, bio u Hercegovini. Prije samo desetak dana, boravio je u Gacku. Provjerite (ovdje)

SFOR U KUĆI POSLANIKA SDS NAŠAO 13 BOMBI I EKSPLOZIV (ovdje)

Home Sport Zapisi o Gacanima Nauka Istorija Privreda Kriminal Novinski tekstovi Novinski tekstovi 2 Kultura Rat 1992

This site was last updated 03/29/06