Pisma gatacka
   
Pisma gatacka
Home
Up
Lutvo Dzubur
Risto Grdjic
Pisma gatacka
dr.Aleksandar Ratkovic
Nasuf Fazlagic
Novak Mandic
Hivzija Hasandedic
Berislav Sekelj
"Nacionalni" spomenici
Safet Hasanbegovic
Bozidar Tadic
Osman Saric
Mehmed Basic
Salko Campara
Dr.Aida Vidan
Cedo Bacovic
Zaim Cimic
Mr Adnan Velagic
"Gatacke novine"
Jasmina Demirovic
Dr.Radule Popovic
Zaboravljeno Gacko
Iz starih d(t)eftera
Vjekoslav Vrančić
Danilo Komnenovic, Muharem Kreso
Hamdija Kapidzic
Martin Gjurgjevic

 

Od kada je ljudi (pismenih, naravno) postanska karta, a kasnije pismo je osnovno sredstvo komunikacije.Istorija postanske sluzbe pamti poste na nasem podrucju i prije Turaka.No sa dolaskom Austrije, u evropskom smislu,tek se moze govoriti o ustrojstvu postanskog sistema.Ovo ce biti posebna tema na ovoj stranici, zahvaljujuci knjizi o tome stampanoj u Zagrebu prije izvjesnog vremena.Za sada, kao ilustraciju nudimo nekoliko razglednica i pisama iz tog perioda, sa potrebnim objasnjenjima.Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Berislavu Sekelju iz Zagreba  , koji je ustupio vecinu skenova razglednica koje gledate. Inace Sekelj je autor knjige "Postanska povijest BiH 1878-1918"  ( Handbook and Catalogue "POSTAL HISTORY BOSNIA & HERZEGOVINA 1878 - 1918" Handbuch und Katalog "POSTGESCHICHTE BOSNIEN UND HERZEGOWINA 1878 - 1918" Priručnik i katalog "POŠTANSKA POVIJEST BOSNE I HERCEGOVINE 1878 - 1918" ) koja je nedavno izasla iz stampe.Knjiga je jedno, zaista vrijedno svedocanstvo o tokovima postanske istorije u BiH.Oko 400 stranica kolor stampe izuzetne kvalitete, mekog , ali izuzetno kvalitetnog poveza, sa stotinama kolor priloga (stambilja i razglednica iz tog perioda) cini je vrijednom knjigom.Mnogo prelijepih motiva Hercegovini razlog je vise da je nabavite za vlastitu bilbloteku.E-mail adresa autora je berislav.sekelj@zg.htnet.hr

 

 

Ova razglednica je poslana sa K und K Milit.Post broj 8 u Gacku 19. jula 1899. godine u Vien (Bec). U Beckoj posti je registrovana vec 22. jula, sto je izuzetno kratko vrijeme za dostavu i za danasnje kriterije vremena i brzine transporta. Prednja strana razglednice ima fotografiju Gacka snimljenju sa lokaliteta  brda iznad Kekica Oka (izmedju Fabrike  i Partizanskog groblja), na kojoj se raspoznaje upravna zgrada Poljoprivredne stanice koja je te godine i zavrsena, kao i zgrada Zandarmerijske stanice(kompleks zgrada u kojem je do 1975 godine bio smjesten Stab TO i Sekretarijat narodne odbrane), kao i Pravoslavna crkva u Gacku. Prednja strana takodje sadrzi i fotografiju vojvode Bogdana Zimonjica u kompletnoj crnogorskoj nosnji (sto je jedna od rijetkih njegovih sacuvanih fotografija). Razglednicu je stampala kompanija Pacher & Kisic iz Mostara, koja je stampala vecinu razglednica iz tog vremena u Hercegovini

Donja razglednica upucena je iz Fojnice kod Gacka 03.12.1903. godine u Prag, gdje je registrovana 08.12. iste godine.Fotografija na prednjoj strani je motiv Fojnice, koji se doima daleko uredjenijim i ljepsim mjestom , nego sto ga pamte nase generacije. Vecina objekata koje vidite na slici danas ne postoji ili su drugaciji ,posebno velike zgrade u lijevom dijelu slike. Koliko je bila "trula" ta monarhija vidljivo je i na ovoj slici. U poredjenju sa slikom koju bi snimili danas, Fojnica na slici se doima carsijom. Da ne komentarisemo  "nedemokraticnost" recene Monarhije - obratite paznju: na razglednici je naziv karte napisan na cetiri jezika, a nas naziv i cirilicom i latinicom. Ako zbog nicega drugog, oni sto su je rusili, imali su "stvarni razlog" za to. Razglednicu je stampala kompanija Pacher & Kisic iz Mostara. Nesto mladja, kolorirana razglednica Fojnice, snimljena iz drugog ugla potjece iz 1913. godine, kao i njena blizankinja, iz iste godine u crno-bijeloj tehnici. O njima nemamo nikavih podataka, osim godine slanja.

Razglednica ispod ovoga teksta poslana je sa gatacke poste 15.08.0899. godine u Agram (also ZAGRAB; Latin Zagrabia- staro je ime za Zagreb, koristeno u to vrijeme).Registrirana je u posti na zagrebackom Glavnom kolodvoru  08.18.1899. godine. Motiv fotografije sa prednje strane karte je park iza hotela( u ono vrijeme park je bio ispred hotela, jer je hotel imao ulaz sa ulice od Stare opstine, a vecinu sadrzaja okrenutu Parku, posebno veliku ljetnu bastu.Ako malo pazljivije pogledate uocicete da je tada vec zavrsena zgrada Zandarmerije,te objekat na mjestu danasnje policijske zgrade, koji gabaritima ne odgovara objektu koji je srusen prije izgradnje zgrade policije u kojem je ranije bila osnovna skola.Bolji poznavaoci Metohije zapazice da u ovo doba nema izgradjenih objekata sa desne strane puta za Avtovac, do kuce Lucica ( u koliko je to taj objekat), kao ni sa lijeve strane puta.Vidljivo je da je park tek zasadjen drvecem, a nejasna je namjena drvene gradjevine u sredini parka, na mjestu na kome se nalazi(o) spomenik skojevcima.Razglednica je stampana u Becu, ime kompanije je necitljivo. Odmah iza ove objavljujemo fotografiju sa neidentifikovane razglednice Gacka, snimljene orjentaciono  1910 godine, sa potpuno istim motivom.(ovo je jedina kolorirana-rucno obojena fotografija Gacka iz austrijskog vremena.Vasem sudu ostavljam da procijenite napredak koji je ta "trula i nenarodna" Monarhija ostvarila za to relativno kratko vrijeme.

Iz iste godine datira i naredna razglednica Gacka. Snimak je , ovaj put, sa suprotne strane, u odnosu na predhodne. Time je zaokruzena komplenta vizura mjesta Gacka iz tog doba jer je vidljiv kompletan pogled po pravcu zapad-istok, kako se i mjesto pruza.
 

Razglednica pozdrav iz Gacka, nesto je starija od gornjih i datira , orjentaciono oko 1916. godine.

Razglednica tvrdjave Gat, poslana sa Avtovacke vojne poste 16(08???)1899 godine u Fiume (talijansko i madjarsko ime za Rijeku u Hrvatskoj - sire {Rijeka (Fiume in Italian and Hungarian, Reka in Slovene; R(ij)eka and Fiume both mean river) is the principal seaport of Croatia, located on Kvarner Bay, an inlet of the Adriatic Sea. It has 144,043 inhabitants (2001) and is Croatia's third largest city.}) Razglednica je nakon tri mjeseca vracena adesantu u Avtovac kao neurucena. Austrija je odmah po zaposjedanju Gacka pocela sa izgradnjom vojnih utvrda na granici sa Crnom Gorom.Fofografija koju vidite , jedna od rijetkih sacuvanih, izvan fotografija iz vojnih izvora, svjedoci o velicini utvrdjenja , a time i problema koji je imala sa onima sto su vijekovima upadali u Hercegovinu i pljackali tudje.Danas na ovom mjestu nema tako reci nicega sto bi ukazivalo da je tvdjava ikada postojala.Jedino ostatci catrnje svjedoce o nekadasnjem zivotu na vrhu ovog brda sto je dominiralo i dominira teritorijem puta kroz Dugu,ka Niksicu i dalje. Razglednicu je izdao St. Vujic Avtovac, sa napomenom da je kopiranje zabranjeno i da je zakonom zasticena

Dopisna karta ispod ovog teksta pripada gupi sluzbenih , vojnih, dopisnih karata bez lokalnih fotografija.Upucena je sa vojne poste Fojnica Bei Gacko 28.04.1908 godine u Bec, a tamo je registrirana 02.05.1908 godine.Pripada grupi prvih postanskih karata iz podrucja Gacka koja je pronadjena i od sakupljaca registrirana.

                   

Razglednica Klinja, poslana sa avtovacke poste 23.08.1918. godine u Krakow Poljska (tadasnji naziv pokrajine bio je Galicija), uredno je prosla vojnu cenzuru pisama (ovo je vrlo rijedak sacuvani primjerak karte sa vojnom cenzurom na njoj) te ratne 1918. godine. Sacuvana je u privatnom arhivu Safeta O. Hasanbegovica, koji je objavio istu u svojoj knjizi "Stabla sto nebo ljube" (odakle je i prenosimo).Razglednica je stampana u izdanji Safetovog oca Omera Hasanbegovica, poznatog avtovackog trgovca (verlag Omer Hasanbegovic 3826)

Razglednica sa fotografijom Bogdana Zimonjica poslana je sa gorazdanske poste (datum je necitljiv) u Bec.Svi ostai podaci sa ove postanske karte su necitljivi.

Pismo poslano sa avtovacke poste 15.07/1904?? /1907 godine u Mostar, primjer je sluzbenog pisma iz tog vremena.Posaljilac pisma je trgovacka firma brace Djurica iz Avtovca, a primalac receni advokat.Izuzetna kombinacija stampe pisma na cirilici, rukopisa latinicom i koristenja naziva odvjetnik ( a ne advokat), kao potvrda puno trajnijeg koristenja SH za naziv jezika kojim se govorilo, eto i 1907 godine.

Primjerak postanske karte sa fotografijom gatacke carsije, snimljenom negdje iznad dzamije, iz orjentaciono 1920. godine. Nema podataka o vremenu slanja niti je sacuvana druga strana karte

Razglednica sa motivom Klinja kod Gacka, poslana sa avtovacke poste 08.16.1913. godine u Kiskunhalas, a zaprimljena je u Budapestu.Kartu je izdao Ansichtskart.-Spezialh.C.Cappon,Sarajevo,Franz Josefstr.4 No 221.Izuzetno uspjela fotografija Klinja iz jednog nesvakidasnjeg ugla.Na fotografiji su,vrlo dobo, vidljive promjene ambijenta na Klinju u odnosu na danasnje stanje

Jos jedna razglednica Klinja, ovog puta iz 1914. godine. Nema podataka kamo je poslana. Vizura razglednice je sa juzne strane, pa sa gonjom cini cjelinu iz koje je moguce vidjeti sve razlike u odnosu na danasnje stranje.

 
 

 

 

Raritet, razglednica Avtovca iz 1915. godine , uspio , koloriran snimak vojnih kasarni, koje su bile izuzetno lijepo uredjene. Nije sacuvana slika zadnje strane ove razglednice , ali je ostalo zapisano da je te godine upucena u Budapest, gdje je i sada.

Avtovcani pamte devastaciju tih kasarni poslije I sv. rata, kada je lokalni hajdukluk, po ko zna koji put tokom istorije opljackao sve "tudjinsko", ali i neuspio pokusaj Vojske Kraljevine Jugoslavije da odrzi kvalitetu,nivo i uredjenje objekata.

 

Godina je 1906.Koverta pisma upucenog iz Avtovca na gornju adresu u Turskoj.Nema objasnjenja uz kovertu, ali je ocito da je pismo iz Muslimaskog trgovackog drustva  Avtovac upuceno na adresu u tom vremenu glasovite avtovacke licnosti Muharema Causa Hasanbegovica.Ovo je lijep i raritetan primjerak, kombinovane upotrebe dva pisma, od kojih  arapsko nije bilo u sluzbenoj upotrebi, ali jeste bilo i ostalo u tradiciji lokalnog muslimasnkog zivlja.

 
 

Bosnia , Turkey , Austria –GACKO,  vintage postcard post used 1913, bio bi Internet naziv za ovu staru razglednicu Gacka.

Kada je snimljena, nije poznato, ali je sasvim izvjesno da je u posti registrirana 1913. godine i upucena u Madjarsku, gdje je i sacuvana.

U gornjem lijevom uglu cirilicom i latinicom je (ocito rukom, a najvjerovatnije od samog posaljioca) napisano Gacko, kao naziv mjesta, te Felsovaros, sto je na madjarskom inacica za Gornja varos, odnosno prevod lokalne rijeci , Gornja carsija.

Vama koji malo bolje poznajete ovaj dio Gacka nece biti tesko da primijetite da se izgled tog dijela Carsije nije bitno promijenio.

Osim dijela zgrada koje su tokom vremena zbog neodrzavanja propale, sve je potpuno isto, ako zanemarimo cinjenicu da je istocni aneks na kuci Cimica srusen , a kuca pretrpjela kozmeticke inovacije, u vidu fasade, koja je pokrila kameni zid. Sve ostalo je manje vise isto, s tim sto se ulica i pored toga sto nije asfaltirana doima urednijom i cistijom.

 

 

 

Aftovac strasse -  ime je naredne razglednice.

Ime mjesta je ocito gutanjem «nepozeljnih» suglasnika,u nekoliko navrata, danas toliko promijenjeno, da se tesko moze pratiti morfologija rijeci.

Jos davno, u izucavanju istorije kraja, susreo sam se sa objasnjenjem da ovo mjesto od starina bastini ime cije je porijeklo po travi, koja je , valjda, cesto kosena okolo.

Po Haftovini, sto je ime te trave, mjesto je dobilo naziv Haftovac.U prvom naletu "pojedeno" je prvo slovo, sto je veoma cest primjer gutanja suglasnika "nezgodnog izgovora". Ostao je dakle Aftovac, kako su ga uredno zabiljezili i pedantni Austrijanci, na ovoj razglednici.

Drugi talas "gutanja" samoglasnika je ustvari preinaka glasa «f» u «v» sto je opet veoma cesta manipulacija domaceg zivlja.

Tako je od izvornog Haftovac, postao Havtovac, pa Avtovac, kako danasnje ime mjesta glasi. Nema podataka o godini izrade ove postanske karte niti datuma kada je registrirana u posti.Nisam siguran gdje je ova ulicna scena ovjekovjecena, cini se ipak u gornjoj avtovackoj dzadi.Ocito je da je kod snimanja iste inscenirano okupljanje Avtovcana «za slikanje», pa su u lijevom dijelu like «uslikani» trgovci iz ovih radnji u crnogorskim i muslimanskim nosnjama, a grupa Avtovcana i drugih (ocito austrijskih sluzbenika) na ulici je dopuna dekoracije praznog mjesta, u tim godinama.No ne treba zaboraviti da je Avtovac tada bio najnapuceniji u istoriji.

Čini se da je donja razglednica Avtovca iz ,orjentaciono,iste godine. Za nju pouzdano znamo da je iz 1904. godine. Motiv je ista ulica , ali ovog puta vizura sa zapada, čime je pogled na "Gornju džadu"(ovog puta sa sigurnošću možemo tvrditi) , kompletiran. Zanimljivo je da razglednica druge ulice Avtovca, za sada "nema".

Naredna koverta poslana iz Avtovca 28.januara 1918. Rijec je o rijetkom primjerku sluzbene vojne posiljke poslane u Grac, Austrija.Vjerovatno je jedna u nizu posljednjih poslanih iz te poste , s obzirom da ce te godine doci kraj rata i pad Austrije.Raritet ove posiljke je pecat koji potvrdjuje da je Avtovac tada imao u telegrafsku i telegramsku sluzbu u svom sastavu.

                   
                   

 

 

Ovim je iscrpljena , za sada, ponuda starih pisama i razglednica gatackih.U koliko posjedujete neke od rariteta postanskog saobracaja, a vezani su za Gacko, posaljite nam skenove, rado cemo ih objaviti. Adresa za kontakt  je na prvoj strani ovoga sajta.

 

     Naredna strana

Home Lutvo Dzubur Risto Grdjic Pisma gatacka dr.Aleksandar Ratkovic Nasuf Fazlagic Novak Mandic Hivzija Hasandedic Berislav Sekelj "Nacionalni" spomenici Safet Hasanbegovic Bozidar Tadic Osman Saric Mehmed Basic Salko Campara Dr.Aida Vidan Cedo Bacovic Zaim Cimic Mr Adnan Velagic "Gatacke novine" Jasmina Demirovic Dr.Radule Popovic Zaboravljeno Gacko Iz starih d(t)eftera Vjekoslav Vrančić Danilo Komnenovic, Muharem Kreso Hamdija Kapidzic Martin Gjurgjevic

This site was last updated 12/13/10