Pisma gatacka

   
Pisma gatacka 2
Home
Up
Pisma gatacka 2
Pisma gatacka 3
Pisma gatacka 4
Pisma gatacka 5

 

Od kada je ljudi (pismenih, naravno) postanska karta, a kasnije pismo je osnovno sredstvo komunikacije.Istorija postanske sluzbe pamti poste na nasem podrucju i prije Turaka.No sa dolaskom Austrije, u evropskom smislu,tek se moze govoriti o ustrojstvu postanskog sistema.Ovo ce biti posebna tema na ovoj stranici, zahvaljujuci knjizi o tome stampanoj u Zagrebu prije izvjesnog vremena.Za sada, kao ilustraciju nudimo nekoliko razglednica i pisama iz tog perioda, sa potrebnim objasnjenjima.Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Berislavu Sekelju iz Zagreba  , koji je ustupio vecinu skenova razglednica koje gledate. Inace Sekelj je autor knjige "Postanska povijest BiH 1878-1918"  ( Handbook and Catalogue "POSTAL HISTORY BOSNIA & HERZEGOVINA 1878 - 1918" Handbuch und Katalog "POSTGESCHICHTE BOSNIEN UND HERZEGOWINA 1878 - 1918" Priručnik i katalog "POŠTANSKA POVIJEST BOSNE I HERCEGOVINE 1878 - 1918" ) koja je nedavno izasla iz stampe.Knjiga je jedno, zaista vrijedno svedocanstvo o tokovima postanske istorije u BiH.Oko 400 stranica kolor stampe izuzetne kvalitete, mekog , ali izuzetno kvalitetnog poveza, sa stotinama kolor priloga (stambilja i razglednica iz tog perioda) cini je vrijednom knjigom.Mnogo prelijepih motiva Hercegovini razlog je vise da je nabavite za vlastitu bilbloteku.E-mail adresa autora je berislav.sekelj@zg.htnet.hr

 

 

 

Razglednica Gacka iz ,orjentaciono 1910. godine. Po tablama na ovoj kamenoj kuci dalo bi se zakljuciti da je u njoj radilo nekoliko javnih sluzbi.Po kolima ispred zgrade reklo bi se da je rijec o posti, jer upravo takve kocije sam sretao na nekoliko razglednica iz tog perioda.Sasvim je sigurno da se ne radi o zgradi u kojoj je do sedamdesetih godina radila gatacka posta.Konstrukcija kuce podsjeca na Dilica kucu (zgrada do stare opstine, preko puta Parka), koja je od 1946. godine imala samo jedan ulaz sa ulice, a ova zgrada, koja u  svemu ostalom veoma podsjeca na nju ima tri ulaza.Zbunjuje ,takodje, i most koji je lociran iza konjske zapreke.Most u Gacku je mogao biti samo preko potoka koji je od Drljevica kuca odvodio oborinske vode u Gatacko Polje. Medjutim , na toj lokaciji nije postojala (bar ne poslije II sv. rata) ovakva zgrada. Ostaje , dakle, potpuno nejasno o kojoj je zgradi rijec. Mozda neko od starijih Gacana rijesi ovaj rebus.Radi pomoci onima koji misle rjesavati ovaj rebus da napomenem: Drvece sa desne strane slike moralo bi biti u Parku, a ono sto se vidi na kraju ulice, po meni, trebao bi biti stari harem u Gacku, na kojem su sezdesetih godina podignute stambene i ostale zgrade, a odmah iza rata ,prvi  Dom kulture.

 

 

Pismo vojnika, naredna je tema nase price.

Pripadnik 4/37 Marsch Kompagnie cije ime se moze procitati kao: Feiqete Jana, iz Avtovca gdje sluzi vojni rok, pise Feiqete Erzsike (Eržika, procitali bi mi). Vrijeme je decembar 9.1915. godine.Umjesto markice, na razglednici je pecat komande te jedinice.Tema motiva na razglednici je «turska» nosnja, sto je valjda za pridosle vojnike bila neuobicajena slika i nacin odjevanja.

 

 

 Čemerno je poštansko stajalište, s vojnog gledišta na najvažnijoj točki na graničnom putu Foča – Gacko, kotar Gacko.U blizini Čemerna, na samoj granici između Bosne i Hercegovine, bila je oružnička postaja Grab, dok je vojarna na sedlu Čemerno, bila smještena na najvišoj nadmorskoj visini u cijeloj Monarhiji (1389 m).Imala je telefonsku vezu s Avtovcem.Ima 250 stanovnika.-prepis je teksta o toj pošti iz knjige  Berislava Sekelja.

Upravo ta postaja je motiv slike na ovoj razglednici, upucenoj iz avtovačke pošte 5, juna 1906. godine u mjesto Mlada Boleslav u Češkoj. Na samom Čemernu bila je velika kasarna sa kompletnom  vojnom infrastrukturom čije fotografije i razglednice postoje. Po svoj prilici pošte na Grabu i Čemernu nisu imale pečate, jer nikada nisu pronadjene razglednice ili pisma sa njima, nego je pošta otpremana iz pošte Avtovac, što je i ovdje vidljivo.

 

Nema podatak o starosti ove razglednice Avtovca.Medjutim po likovnoj obradi razglednice iz tih vremena da se zaključiti da je izradjena prije 1900. godine. Jer je praksa izrade ovih litografskih, obojenih razglednica sa obaveyno dodatim "Gruss aus..." i iskićenim detaljima oko tog teksta, upravo praksa početka okupacije. Iz tog perioda je takodje običaj da se kombinuje više fotografija u kolažu razglednice. Na ovoj razglednici osnovni motiv je slika samog Avtovca, u lijevom gornjem uglu je slika Kordon posten Gat - tvrđave na Gatu,ispod nje je slika Kordon-kaserne Čemerno, a u desnom uglu KuK Militarlager u Avtovcu.Razglednicu je izdala kompanija A.Schwiedernoch,Deuseh-Wagram  Austria, sa napomenom da je kopiranje zabranjeno.

 

Gacko 1906. godine  - naslov je ove razglednice. Nikakvih drugih podataka o njoj nemamo.Tekst poruke je pisan na češkom jeziku,za predpostaviti je da je tamo u Češku,  i upućena. Motiv je poznat, ovo je jedna od omiljenijih lokacija za fotografisanje mjesta iz tog perioda. Mada nejasno, da se naslutiti da je izdavač ove razglednice neko iz Nevesinja.

Razglednica Avtovca, poslana u aprilu 1898. godine iz Čapljine , gdje je ručno frankirana, a pečatom ovjerena u Mostaru, upućena je u Bohen. Čudan put, reklo bi se. Mada i ne mora biti. Vjerovatno je ubačena u pošti u Čapljini, a motiv fotografije je znak da je pisana od nekoga ko je tada imao stanište u Avtovcu.Motiv razglednice je istovjetan jednom od ranije postavljenih na ovoj galeriji razglednica, s tim što ova karta nije bojena, jer se ta tehnika nije koristila prije 1903. godine.

            

Ove preporučene pošiljke  iz Avtovca dovoljno govore o sebi i nije ih potrebno komentirati.

 

 

 

 

                  

Razglednica, sa Cetinja upućena 1909. godine, Michaelu Rustleru,majoru austrijske  vojske u Avtovac (nakon što nije pronadjen u Nevesinju, gdje je predhodno poslana),interesantna je zbog crnogorskih markica, koje zaista rijetko egzistiraju na pismima iz tog perioda.

 
Na kraju,dva lijepa primjerka otisaka službenih pečata na markama sa pošte Avtovac 1917 i Gacko 1889. godine

 

Ovim je iscrpljena , za sada, ponuda starih pisama i razglednica gatackih.U koliko posjedujete neke od rariteta postanskog saobracaja, a vezani su za Gacko, posaljite nam skenove, rado cemo ih objaviti. Adresa za kontakt  je na prvoj strani ovoga sajta.

 

          Naredna strana                                     Predhodna strana

 

Home Pisma gatacka 2 Pisma gatacka 3 Pisma gatacka 4 Pisma gatacka 5

This site was last updated 12/13/10