Pisma gatacka

   
Pisma gatacka 5
Home
Up
Pisma gatacka 2
Pisma gatacka 3
Pisma gatacka 4
Pisma gatacka 5

 

Od kada je ljudi (pismenih, naravno) postanska karta, a kasnije pismo je osnovno sredstvo komunikacije.Istorija postanske sluzbe pamti poste na nasem podrucju i prije Turaka.No sa dolaskom Austrije, u evropskom smislu,tek se moze govoriti o ustrojstvu postanskog sistema.Ovo ce biti posebna tema na ovoj stranici, zahvaljujuci knjizi o tome stampanoj u Zagrebu prije izvjesnog vremena.Kao ilustraciju nudimo nekoliko razglednica i pisama iz tog perioda, sa potrebnim objasnjenjima.Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Berislavu Sekelju iz Zagreba  , koji je ustupio vecinu skenova razglednica koje gledate. Inace Sekelj je autor knjige "Postanska povijest BiH 1878-1918"  ( Handbook and Catalogue "POSTAL HISTORZ BOSNIA & HERZEGOVINA 1878 - 1918" Handbuch und Katalog "POSTGESCHICHTE BOSNIEN UND HERZEGOWINA 1878 - 1918" Priručnik i katalog "POŠTANSKA POVIJEST BOSNE I HERCEGOVINE 1878 - 1918" ) koja je nedavno izasla iz stampe.Knjiga je jedno, zaista vrijedno svedocanstvo o tokovima postanske istorije u BiH.Oko 400 stranica kolor stampe izuzetne kvalitete, mekog , ali izuzetno kvalitetnog poveza, sa stotinama kolor priloga (stambilja i razglednica iz tog perioda) cini je vrijednom knjigom.Mnogo prelijepih motiva Hercegovini razlog je vise da je nabavite za vlastitu bilbloteku.E-mail adresa autora je berislav.sekelj@zg.htnet.hr

        

 

JEDNA ČUDNA UPUTNICA

 

Jedna poštanska uputnica, tema je narednog priloga. Specifična po više elemenata. Čudno je , koliko jedan papir može u svojoj beznačajnosti, sadržavati važnih elemenata. No da počnemo redom. Majka (vjerujem da je tamo, ko bi drugi sinu novce za školu slao) Romica Simunović, iz sela Stublice, Piva, Gacko (kako sama napisa svoju adresu), svome sinu Luki Simunoviću, maturantu II gimnazije u Beogradu, šalje iz gatačke pošte 400 kruna. Bar tako stoji na obrascu pošiljke.

No, pažljivijim promatranjem uputnice uočavamo da je datum slanja 14. avgust 1919. godine. Da je obrazac na kojem se novac šalje austrijski, kao i markica ponistena pečatom pošte.

Ali!

Pečat pošte nije austrijski. Pažljivijim posmatranjem poništene markice, vidljivo je da je ona preštampana smedjim tekstom, koji je nečitljiv.

Austrijska vladavina je završena predhodne 1918. godine.

Iz iskustva znam , da su sve vlasti u prvim godinama postojanja, obično koristile obrasce i markice predhodnih vlasti, na način da su preko markica štampale svoje državne nazive ili simbole. Analizom pečata pošte u Gacku, da se zaključiti da je to, zaista , pečat pošta Kraljevine Jugoslavije (ili bliže Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca), da je to godinu dana nakon odlaska Austrije sa tih prostora.Pečat austrijskih pošta je sadržavao dan mjesec i zadnje dvije cifre godine, poredane okomito u krugu pečata. I nikada godina nije ispisivana u punom formatu , dakle 1919,nego samo zadnje dvije cifre, dakle u ovom slučaju - 19, jer se vijek, podrazumjevao.

Uz to Piva za vrijeme Austrije nije pripadala toj jurisdikciji, pa se sa velikom sigurnošću da zaključiti, da je Romica , svom sinu Luki (ili kome li već), poslala 400 onovremenih dinara, iz gatačke pošte, na dan 14. avgusta 1919. godine. Na austrijskom poštanskom obrascu i sa poništenom , a od Kraljevine Jugoslavije preštampanom austrijskom markicom.

 

  

 

 

ĆILIM KAO JEDINI INDUSTRIJSKI PROIZVOD

 

Još jedna uputnica.

Ovaj put je to sprovodni list za paket poslan iz Gacka u Sarajevo. Paket, nazvan omot ćilim, poslan je 13. avgusta 1921. godine iz Gacka, a u Sarajevu je uručen pet dana kasnije, Ahmetagi Hadžoviću.

Na žalost ime pošaljioca, nije navedeno.

Ako malo pažljivije pogledate pečat gatačke pošte,  na ovom dokumenu, vidjećete da je identičan pečatu sa predhodnog dokumenta, dakle to je , ipak , vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Za razliku od austrijskih vremena, kada je , zbog velikog  prisustva vojnika i namještenika u Avtovcu i Gacku, prepiska bila brojnija, pa smo u prilici pronaći mnogo dokumenata, iz vremena Kraljevine tih dokumenata, nema mnogo. U tom vremenu, osim ličnih pisama (a diskutabilan je broj pismenih), prepiska se odnosi, uglavnom , na državne institucije i nešto malo trgovaca gatačkih .Kako i ovaj dokument pokazuje, jedina"industrija" je bila proizvodnja predmeta od vune. 

 

  

  

 

PISMO - DOPISNICA

 

Local Karten-Brief, ili mjesno pismo sa kartom, je najčešće slani obrazac u prvim godinama austrijske vladavine.Postojalo je nekoliko modaliteta ovoga obrasca.

Prvi koga gledate ispod ovoga teksta, imao je vanjske, dvije , strane , na kojima su unošene službene, poštanske zabilješke. Unutarnje dvije strane su služile za pisanje teksta, i kada bi se zatvorile, cinile su pismo-dopisnicu.Većina sačuvanih pisama iz tog perioda, upućena iz Gacka, Avtovca, Čemerna, Gata, ili Fojnice, bili su takvi obrasci. Ova karta  - pismo je poslana iz Avtovca 14, novembra 1895. godine u Linz u Austriji, gdje je stigla za 6 dana.

 

  

 

IZ AVTOVCA, DUBROVNIK NA KARTI

 

 

Drugi oblik obrasca za dopisivanje je dopisna karta sa razglednicom (Corespodenz karte).Ona će u upotrebu doći, nešto kasnije, ali svakako prije 1900. godine. To nije , kao u predhodnom slučaju, bila karta - pismo, sa 4 stranice, koje su se savijale i sastavljale u dvije.

Nego je imala, kao i današnja razglednica, samo dvije stranice. Frontalna stranica je imala mjesto za ispisivanje adrese, a zadnja stranica fotografiju , obično nekog naseljenog mjesta, sa ostavljenim prostorom, za kratku poruku.

Ispod ovoga teksta, vidite kartu poslanu iz Avtovca, ali sa motivom iz Dubrovnika (Ragusa), u izdanju štamparije Pacher-Kisić, iz Mostara, koja je u to vrijeme , štampala, uglavnom, sve hercegovačke razglednice. Upućena je 8.maja 1901. godine, a u Beču primljena  13. maja iste godine. Nije mi poznato da su štampane ovakve karte sa motivima iz Gacka.

Ili , možda, još na njih ne naidjoh .

 

  

 

JE LI BERUŠICA BILA VOJNA POSTAJA?

 

Na kraju ove priče o kartama, poštanskim, da pogledamo jednu , koju nisam mogao odgonetnuti. Decembra 16. 1905. godine, iz gatačke pošte je poslana ova karta - pismo na adresu izvjesnog hauptmana I klase.

E sada!

Taj gospodin je na adresi koja glasi : Avtovac kod (bei) Perušice (Berišice), nema drugog sličnog toponima.

Ono što zbunjuje je odluka avtovačkog poštara, da na kartu - pismo, stavi znak "T" ?

Narod bi rekao "teretno pismo".

Ali zašto, kada na zadnjoj strani karte (to možete lijepo pročitati na svom jeziku) piše da u lokalnom saobraćaju nije potrebna dodatna markica. Ova postojeća od 6 kruna je dovoljna.

Kako vidite na prednjoj strani pošiljke, revnosni avtovacki poštar udari dodatne dvije markice, u ukupnoj vrijednosti od 14 kruna, koliko iznosi i zabilješka velikim slovima na razglednici.

I da nema zabune , pečat na zadnjoj strani pošiljke, je uvijek udaran u dolaznoj pošti, u ovom slučaju u Avtovcu.

Ovu zavrzlamu poštarsku mogu da razumijem samo ovako:

Mada nemam nikakvog uporišta u dokumentima, vjerujem da je na Kordonu, dakle granici sa Crnom Gorom , negdje u Berušici, bio nekakav vojni objekat, u kojem je bila austrijska posada. Logika vojnog rasporeda nameće soluciju da od Čemerna do Gata, negdje u tim brdima , je morala biti neka vojna postaja.  I da je dotični hauptmann služio tamo. Te da nije bilo redovne dostave na tim stanicama , pa je ta , dostava, naplaćivana, kao posebno uručenje.

Tako , jedino, mogu da razumijerm tu ogromnu cifru, za koji iznos se je moglo poslati ravno 5 pošiljaka u Češku, koja bi najčešća vojnička destinacija. 

 

 

 

 

 

  

 

Postirano decembra 13.2010. godine

 

 

Ovim je iscrpljena , za sada, ponuda starih pisama i razglednica gatackih.U koliko posjedujete neke od rariteta postanskog saobracaja, a vezani su za Gacko, posaljite nam skenove, rado cemo ih objaviti. Adresa za kontakt  je na prvoj strani ovoga sajta.

 

 

 

                                  Naredna strana                                     Predhodna strana

 

Home Pisma gatacka 2 Pisma gatacka 3 Pisma gatacka 4 Pisma gatacka 5

This site was last updated 12/13/10