Slobodan Mandic
   
Slobodan Mandić
 
   

 

Saturnova  kuća

 

DISCLAIMER AND COPYRIGHT. The text presented here is intended for NONCOMMERCIAL USE and for the benefit of those who are not able to obtain the printed version.
 

   

Izvornik originala na : www.maticasrpska.org.yu/download/let4746.pdf
 
 
Home
Up
Biljeg vremena
Dzevad Drljevic 1
Camil Sijaric
Refik Dzubur
Branko Gojkovic
Fuad Kovac
Recenzije knjiga o Gacku
Husnija Grebovic
Veljko Mucibabic
Darko Mandic
Dzevad Drljevic-2
Darko Mandic-2
Izet Skobalj
Spiro Zivkovic
Ivo Andric
Danilo Maric
Slobodan Mandic
Asim Peco
Petar Pjescic
Slobodan Bjelogrlic
Asim Bajramovic

BILJEŠKE O PISCU

 

O piscu nismo uspjeli naći nikakvih zapisa.Osim teksta recenzije nove knjige "Puklo vreme", koga postiramo ispod ovoga teksta. A iz nje vidljivo je da , sudeći po tematici o kojoj piše, te prezimenu, vjerovatno, potomak  gatačkih doseljenika u mjestu Sutjeska. Tek čitajuci  dostupna djela, da se nazrijeti da je vezan za kraj gatacki. jezikom, , a i toponimima. To bi razlog, jedini , što mu , odlomak iz djela "Saturnova kuća" nađoste ovdje.

 

 

http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/06-11-2003/Strane/kultura.htm

JOŠ JEDNA KNJIGA O BANATU
Puklo vreme
Slobodan Mandić, „Stanica polje”, stare i nove pripovetke, Alfagraf, Novi Sad-Petrovaradin, 2003. Str. 142

Literarna stvarnost priča Slobodana Mandića (Sutjeska, Banat, 1947) počinje onoga trenutka kada se tzv. voz bez voznog reda, leta 1945. umesto u Sečnju zaustavio sedam kilometara dalje, u Sarči, potonjoj Sutjesci. Sudar svetova mogao je da počne, mirnodopski obračun pobednika i pobeđenih takođe. U ravnom Banatu potomci hajduka i vojvoda,komesara i narodnih heroja, ubrzo su osetili kako je istorija sumnjivo slovo. Ona ne samo da se smrzla nego i razvodnila. Mit je postao bleda svakodnevica koja se vuče po blatu i crnoj zemlji,uvek spremnoj da se naruga glavnim junacima.
A koje su vrste hrabra posrtanja i drama Hercegovaca u Banatu Mandić donosi uverljivo,autentično i sa prepoznatljivim stilskim sredstvima na kojima mu mogu pozavideti i mnogo poznatiji i slavniji naši pisci. Već u prvim oglašavanjima on je naglasio svoj talenat koji nije mogao promaknuti iskusnom oku Aleksandra Tišme (nije zato slučajno što se upravo on pojavljuje i kao recenzent ove knjige).
Pisac koji je pronašao svoj ambijent i svoje teme obavio je pola posla, a knjiškim umećem osigurao im je univerzalnost i toliko varljivu trajnost. Upravo o tome svedoči ovaj izbor koji je sačinio mr Luka Hajduković sa jasnom namerom da od pojedinačnih pripovedaka uspostavi vidljivu sižejnu liniju (zamišljenog) romana.
Tako su se u novom kontekstu našle pripovetke iz ranijih Mandićevih knjiga: Za vreme kiša (1977), Petoljetka (1985), Vreme očeva (1987), Hronika napuštenih kuća (1994) i Kairos (1997).

Visok stepen litararnosti ovde se postiže naracijom i koncentričnim krugovima,te variranjem istih ili sličnih tema u jednom zatvorenom prostoru i sa istim junacima. Mandić je autor sa izraženom svešću o umetnosti reči i on svoje poetičke tragove i nalaze seje duž svih starih i novih tekstova.Treba umešno nizati prave slike, a onda pozajmiti svoj život junacima – reći će autor dodajući kako je sva snaga u ritmu. I eto, reklo bi se, ključnog postulata ove poetike stvarnosne proze, sa istorijskom perspektivom kao stalnim ishodištem i ušćem svih priča i pripovedanja. Vreme u ovim naracijama nije stalo nego je puklo u svim pravcima, a posledice i dokazi strašnog postojanja posejani su na svakom koraku.
Od legendarne stanice u Polju do vršačkih halucinantnih i dramatičnih kreveta u bolnici, teče sarčajska freska,ali i povest –hronika koja još nije završena i još ima šta da kaže.
Glavni deo izneo je i potresno doneo upravo Slobodan Mandić, i u ovoj knjizi.
          

           

 

Prezentirani tekst objavljujemo sa iskrenim nadanjem da ćete ga koristiti u svrhe koje ne mogu biti komercijalne. Očekujemo da ćete isti na ovoj stranici koristiti za čitanje u cilju vaseg ličnog obrazovanja, te da tekst nećete štampati na papir ili umnožavati i na bilo koji drugi način čineći ga za nekomercijalne svrhe dostupnim drugima.

         Ova stranica ne ostvaruje zaradu-profit. Svi objavljeni tekstovi su radi budućeg naučnog istraživanja i obrazovanja posjetilaca. U te namjere vi ste dobrodošli. Istovremeno u koliko želite materijal sa ove stranice koristiti u bilo šta drugo, dužni ste od vlasnika autorskog  prava zatražiti odobrenje. Činjenica da je tekst objavljen na ovoj stranici ne daje vam pravo da sa njim raspolažete po vlastitom nahodjenju. U vezi sa tim ne snosimo nikakve posljedice uzrokovane vašim činjenjem.

         

                                            
        
 

Home Biljeg vremena Dzevad Drljevic 1 Camil Sijaric Refik Dzubur Branko Gojkovic Fuad Kovac Recenzije knjiga o Gacku Husnija Grebovic Veljko Mucibabic Darko Mandic Dzevad Drljevic-2 Darko Mandic-2 Izet Skobalj Spiro Zivkovic Ivo Andric Danilo Maric Slobodan Mandic Asim Peco Petar Pjescic Slobodan Bjelogrlic Asim Bajramovic

This site was last updated 09/11/10                                                                                                      

 
 
     
ë“