Hamid Muhovic
   

Tihomir Žuk

Home
Vijesti
Gacko na Internetu
Prilozi istoriji Gacka
Galerija slika
Radio Gacko.net
Nase akcije
Slovo o Gacku
Izlozba Geceka
Kamene ljepote
Galerije2
Arhiva stranice

 

       
Tihomir Žuk - Gat
(ulje na platnu, 50x75;1985)

 

Poštovani ljubitelji umjetnosti,
 
Čast nam je predstaviti našu
virtuelnu Internet izložbu!

 

Na ovoj Internet adresi pratite našu
 ponudu umjetničkih djela poznatih i
priznatih umjetnika Gačana te razne
aktuelnosti vezane uz Izložbu,a
 ponajprije najave i otvorenje izložbi.

 

Slike,gravire crtezi,ilustracije i sl. koje gledate su izložene sa namjerom da u njima uživate
Gacko.net nije komerijalni sajt, ne nudi na prodaju bilo šta
 
Tihomir Žuk
 

 

Tihomir Žuk, akademski slikar, rođen je ranih pedesetih godina u Fojnici kod Gacka. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Fojnici i Gacku, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Nakon studija živio je na nekoliko lokacija, no najduže u Gacku. Slikao je i izlagao tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, u kojem vremenu je bio pedagog u lokalnim srednjim školama.U tom period aktivno je učestotao u pripremi i likovnoj obradi većine kulturnih manifestacija. Većina njegovih slika je u periodu od 1992-1995. godine pokradena iz privatnih kolekcija i društvenih objekata u kojima su bile izložene. Svjedoci događanja kažu da je nekoliko Žukovih slika, zajedno sa inventarom , posudjem  i svim ostalim razvučeno iz motela “Desivoje”.

Bio je rat, živio rat - bješe parola “oslobodilaca”.

Od početka devedesetih , Žuk živi u rodnom selu.

Prema vlastitoj izjavi, slika.

Mada od kraja osamdesetih godina nije izlagao, niti učestovao na izložbama.

Porodica Žuk, nije porijeklom iz Gacka.

U Fojnicu su se dosilili između dva svjetska rata.

Tihomir je , koliko nam je poznato, prvi akademski slikar, koji je rodjen u Gacku, radio i stvarao u Gacku.

Zbog navedenih razloga, na žalost, u poziciji smo vam predstvaiti tek par radova slikara Žuka. Jedan je slika Gata, sačuvana u privatnoj kolekcioji u Gacku, pano koji je slikar izrario povodom izložbe “ Gacko kroz vijekove” I nekoliko skica iz pomenute sveske grafika, kupljene u Njemačkoj.

 

Tihomir Žuk, akademski slikar, Fojnica bei Gacko.

Baš ovako bi napisao na jednom propagandnom letku, što ga u rukama imadoh ljeta 1994. godine u Njemačkoj.

Na jednom od brojnih mostova u gradu  Kalfu (Calw), smještenom tik u podnožju gorja zvanog Švarcvald, stari slikar izložio svoje radove. Prodaje ih prolaznicima, mještanima i turistima u ovom gradu, u čijem gradskom centru, pod zaštitom države, nema kuće mlađe od 600 godina.

Pitam ga za slikara Žuka, sa onog letka. Odgovara da ima pet njegovih slika, da je jedna ovdje , a da će sjutra, ako imam interesa za njih , ostale donijeti. Nudi me nečim što on , vidim rado, pije. Najbliže je našoj travarici. A okus joj je  težak, pretežak. Više pelinu liči, nego travarici.

Pitam ga: „Otkud gospodina Žuka u Kalfu?” 

“Ne poznam gospodina”, veli, “slike mi je prodao neko ko sa umjetnošću nema puno kontakta. Govorio je , veli, loš  njemački, imao je pun kombi umjetnina. Registracija ne bi njemačka, ali pamtim da je imala zvijezdu. Način na koji je nudio slike, žurba koju nije sakrivao i cijena, koju je za slike tražio me je upućivala , da posla nisu čista.

No, ja živim od prodaje suvenira, svojih i tudjih radova, pa ih kupih”.

 

         

Cijena koju je za Žukove slike postavio slikar, nije bila baš mala. Za moj džep prevelika, pa se odlučih upitati ga , za cijenu sveske skica, sa Žukovim potpisom na koricama. Vidjevši, valjda, da u meni nema ozbiljna kupca, a idući logikom, bolje išta… dade mi pomenuti notes za par desetina maraka. Sjedio sam još dugo sa slikarom , slušao njegovu konverzaciju sa mušterijama, koju je i pored poznih godina obavljao, bez napora, na četiri jezika.

Slušao slikara, a gledao Žukove slike.

Tražio u njima nešto njemu imanentno, uporedjujući poteze četkice majstora, sa potezima na njegovoj slici Starog mosta , što je u mojoj spavaćoj sobi u stanu u Gacku, na zidu ostala.

Za nekoliko sedmica, ponovo, sretoh slikara. Na terasi jedne od lokalnih pivnica hvatao je posljednje zrake skrtog jesenjeg sunca. Pozdravi me I reče: “Gospodin je našao utočište”. “Koji gospodin” - upitah slikara. “Gospodin Žuk”- veli mi. “Sve njegove radove otkupio je neki galerista iz Stutgarta”. “Nisam mu , o slikaru znao ništa reći, a ni  vi niste ništa pričali”- kaže slikar.

Bi mi, istovremeno, i žao i drago. Volio bih da sam imao novaca da ih kupim, a opet, drago, jer će i neki drugi, od mene stručniji i umjetnosti vičniji imati prilike da cijene slikarske domete gospodina.

 
 
Homogeceka

 

        

Osvrt na rad umjetnika Žuka, kolege Izeta Škobalja, u "Gatačkim novinama" broj 31, maja 1985

 

Slike,gravire crtezi,ilustracije i sl. koje gledate su izlozene sa namjerom da u njima uzivate
Gacko.net nije komerijalni sajt, ne nudi na prodaju bilo sta
 
 
      Tihomir Žuk

 

 
.

 

 

Home Sabina Drljević Jadranka Voloder Vladimir Popovic Hamid Muhovic Darko Mandic Tihomir Žuk Milimir Šupić

This site was last updated 05/11/07

color: Âk